Jedinstvena enzimska rešenja za dobijanje proizvoda dodatne vrednosti iz kukuruza UniCorn

UniCorn tim

Dr Sanja Stojanović
član UniCorn tima

dr-sanja-stojanovic

Dr Sanja Stojanović

ORCID ID 0000-0003-3242-4054

Dr Sanja Stojanović, naučni saradnik IHTM

Učestvuje u realizaciji radnih paketa 1, 2 i 4 UniCorn projekta, Univerzitet u Beogradu.

Diplomirala je i doktorirala 2023. godine na Katedri za biohemiju UBHF. Od 2016. godine zaposlena je na Univerzitetu u Beogradu - Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Oblast istraživanja

Proizvodnja enzima i enzimskih kompleksa filamentoznih gljiva, prečišćavanje i karakterizacija pojedinačnih enzima; optimizacija upotrebe dobijenih enzima za proizvodnju proizvoda dodate vrednosti – dijetetskih vlakana i oligosaharida prebiotskih aktivnosti kao i njihova karakterizacija; identifikacija filamentoznih gljiva; genetska modifikacija pojedinačnih sojeva gljiva u cilju poboljšanja proizvodnje enzima od interesa.

Angažovanje na projektima

Bila je angažovana na nacionalnom projektu (OI172048), jednom međunarodnom (CRP/YUG11-02, ICGEB Research project) i jednom bilateralnom projektu Republike Srbije i Republike Austrije (451-03-02141/2017-09/20). Rukovodilac je projekta FruitEnMix (Fruit Juice Quality Improvement with Tailored Enzyme Mix) iz poziva Seed Research Grant Program koji finansira SAIGE. Učesnik je COST akcije COZYME CA21162.

Saradnja

Aktivno sarađuje sa Institutom za pesticide i zaštitu životne sredine u Beogradu, Institutom za hemijsko, ekološko i biološko inženjerstvo, Tehničkog Univerziteta u Beču, Austrija tokom nekoliko boravaka u periodima od 2019. godine do 2023. godina preko Erasmus+ i bilateranog projekta.

UniCorn | Program prizma | Fond za nauku Republike Srbije
Odabrane publikacije

Dr Sanja Stojanović - Odabrane publikacije

01
Odabrane publikacije

Pavlović M, Šokarda Slavić M, Ristović M, Stojanović S, Margetić A, Momčilović M, Vujčić Z. Optimization of solid-state fermentation for enhanced production of pectinolytic complex by Aspergillus tubingensis FAT43 and its application in fruit juice processing, Lett Appl Microbiol, 2023, 76(8), 1-10.

doi.org/10.1093/lambio/ovad083
02

Stojanović, S., Ristović, M., Stepanović, J., Margetić, A., Duduk, B., Vujčić, Z., Dojnov, B. Aspergillus welwitschiae inulinase enzyme cocktails obtained on agro-material inducers for the purpose of fructooligosaccharides production, Food Research International 160, 111755 (2022).

doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111755
03

Stojanović, S., Stepanović, J., Špirović Trifunović, B., Duduk, N., Dojnov, B., Duduk, B., Vujčić, Z. Selection of non-mycotoxigenic inulinase producers in the group of black Aspergilli for use in food processing. Food Technology and Biotechnology 60, (4) (2022).

doi.org/10.17113/ftb.60.04.22.7521
04

Margetić, A., Stojanović, S., Ristović, M., Vujčić, Z., Dojnov, B. Fungal oxidative and hydrolyzing enzymes as designers in the biological production of dietary fibers from triticale, LWT - Food Science and Technology 145, 111291 (2021).

doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111291
05

Miočinović, J., Tomić, N., Dojnov, B., Tomašević, I., Stojanović, S., Djekic, I., Vujčić, Z. Application of new insoluble dietary fibers from triticale as supplement in yoghurt - effects on physicochemical, rheological and quality propertie, Journal of the Science of Food and Agriculture, 98, 1291–1299 (2018).

doi.org/10.1002/jsfa.8592
Scroll