Jedinstvena enzimska rešenja za dobijanje proizvoda dodatne vrednosti iz kukuruza UniCorn

UniCorn tim

Dr Marinela Šokarda Slavić
član UniCorn tima

dr-marinela-sokarda-slavic

Dr Marinela Šokarda Slavić

ORCID ID 0000-0002-9041-552X

Dr Marinela Šokarda Slavić, viši naučni saradnik IHTM

Učestvuje u realizaciji radnih paketa 3 i 4 UniCorn projekta.

Diplomirala je i doktorirala na katedri za biohemiju UBHF. Od 2013. godine zaposlena je na Univerzitetu u Beogradu - Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institutu od nacionalnog značaja za republiku Srbiju.

Oblast istraživanja

Primenjena biotehnologija enzima koji hidrolizuju sirovi skrob; rekombinantni hidrolitički enzimi i njihova primena u proizvodnji funkcionalne hrane i za dobijanje biogoriva.

Angažovanje na projektima

Učestvovala je na nacionalnom projekta OI172048, PoC projektu 5268 finansiranog od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, kao i međunarodnom projektu CRP – ICGEB. Rukovodi projektom Dokaz koncepta 14884 “NANOCELLMAX” koji se relizuje u periodu 2024 - 2025. godine.

Obrazovanje kadrova

Učestvuje u radu sa master studentima i doktorandima, bila je mentor nekoliko diplomskih i master radova studenata UBHF. Angažovana je kao predavač na jednom izbornom predmetu Optimizacija odabranih biohemijskih procesa, na master akademskim studijama smera Biohemija, UBHF.

Saradnje

Ostvarila je uspešnu međunarodnu saradnju sa institutom „Jožef Stefan“ iz LJubljane, i ima aktivnu saradnju sa dr Milanom Kojićem, naučnim savetnikom i načelnik službe za naučnoistraživački rada Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

UniCorn | Program prizma | Fond za nauku Republike Srbije
Odabrane publikacije

Dr Marinela Šokarda Slavić - Odabrane publikacije

01
Odabrane publikacije

M. Šokarda Slavić, M. Pesic, Z. Vujčić, N. Božić, Overcoming hydrolysis of raw corn starch under industrial conditions with Bacillus licheniformis ATCC 9945a α-amylase, Appl Microbiol Biot, 2016, 100, 2709-2719.

doi.org/10.1007/s00253-015-7101-4
02

M. Šokarda Slavić, M. Kojić, A. Margetić, N. Stanisavljević, L. Gardijan, N. Božić, Z. Vujčić, Highly stable and versatile α-amylase from Anoxybacillus vranjensis ST4 suitable for various applications, Int J Biol Macromol, 2023, 249, 126055.

doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2023.126055
03

M.Pavlović, A. Margetić, A. Leonardi, I. Križaj, M. Kojić, Z.Vujčić, M. Šokarda Slavić, Improvement of fruit juice quality: novel endo-polygalacturonase II from Aspergillus tubingensis FAT 43 for enhanced liquefaction, clarification, and antioxidant potential, Food Funct, 2024, 15, 2906–2919.

doi.org/10.1039/D3FO05297D
04

Šokarda Slavić, A. Margetić, B. Dojnov, M Vujčić, M. Mišić, N. Božić, Z. Vujčić, Modified simultaneous saccharification and fermentation for the production of bioethanol from highly concentrated raw corn starch, Fuel, 2023, 338, 127363.

doi.org/10.1016/j.fuel.2022.127363
06

M. Šokarda Slavić, M. Kojić, A. Margetić, M. Ristović, M.Pavlović, S. Nikolić, Z. Vujčić, Improvement of nutritional and bioactive properties of barley β‐glucan based food products using Bacillus subtilis 168 endo‐β‐1,3‐1,4‐glucanase, Int J Food Sci Tech, 2023.

doi.org/10.1111/ijfs.16647
Scroll