Jedinstvena enzimska rešenja za dobijanje proizvoda dodatne vrednosti iz kukuruza UniCorn

UniCorn tim

Marija Pavlović
član UniCorn tima

marija-pavlovic

Marija Pavlović

ORCID ID 0000-0003-1817-2591

Marija Pavlović, istraživač-saradnik IHTM

Učestvuje u realizaciji UniCorn projekta.

Istraživač saradnik na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Univerzitet u Beogradu, student je doktorskih studija Biohemije na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Završila je osnovne studije biohemije 2018. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Master studije biohemije na Hemijskom fakultetu završila je 2019. godine. Školske 2019/2020. godine upisala je prvu godinu doktorskih akademskih studija na Hemijskom fakultetu, na studijskom programu Biohemija.

Oblast istraživanja

Fokus istraživanja je na pektinolitičkim enzimima iz gljiva i bakterija, njihova produkcija, karakterizacija i primena i biotehnologiji, što uključuje tehnike mikrobiologije, enzimologije, molekularne genetike i eksperimentalne biohemije.

Angažovanje u nastavi

Angažovana je kao saradnik u nastavi (od 2019. do 2021. godine) na Katedri za Biohemiju na kursevima: Eksperimentalna biohemija i Hemija prirodnih proizvoda. Od 2021. do 2023. godine radila je u Institutu za nuklearne nauke “Vinča” kao Istraživač pripravnik, u Laboratoriji za fizičku hemiju. Od 2023 je zaposlena na IHTM u kao istraživač saradnik.

UniCorn | Program prizma | Fond za nauku Republike Srbije
-->
Odabrane publikacije

Marija Pavlović - Odabrane publikacije

01
Odabrane publikacije

M. Pavlović, M. Šokarda Slavić, M. Ristović, S. Stojanović, A. Margetić, M. Momčilović, Z. Vujčić, Optimization of solid-state fermentation for enhanced production of pectinolytic complex by Aspergillus tubingensis FAT43 and its application in fruit juice processing, Lett Appl Microbiol, 2023, 76(8), 1-10.

doi.org/10.1093/lambio/ovad083
02

M.Pavlović, A. Margetić, A. Leonardi, I. Križaj, M. Kojić, Z.Vujčić, M. Šokarda Slavić, Improvement of fruit juice quality: novel endo-polygalacturonase II from Aspergillus tubingensis FAT 43 for enhanced liquefaction, clarification, and antioxidant potential, Food Funct, 2024, 15, 2906–2919.

doi.org/10.1039/D3FO05297D
03

M. Šokarda Slavić, M. Kojić, A. Margetić, M. Ristović, M. Pavlović, S. Nikolić, Z. Vujčić, Improvement of nutritional and bioactive properties of barley β-glucan-based food products using Bacillus subtilis 168 endo-β-1,3-1,4-glucanase, Int J Food Sci Technol, 2023, 58(12), 6825-6835.

doi.org/10.1111/ijfs.16647
04

R. Pavlović, B. Dojnov, M. Šokarda Slavić, M. Pavlović, K. Slomo, M. Ristović, Z. Vujčić, In pursuit of the ultimate pollen substitute (insect larvae) for honey bee (Apis mellifera) feed, J Apic Res, 2023, 62(5), 1007-1016.

doi.org/10.1080/00218839.2022.2080950
Scroll