Jedinstvena enzimska rešenja za dobijanje proizvoda dodatne vrednosti iz kukuruza UniCorn

UniCorn tim

Dr Biljana Dojnov
rukovodilac UniCorn tima

Dr Biljana Dojnov

ORCID ID 0000-0002-0489-7105

Dr Biljana Dojnov, naučna savetnica IHTM

Koordinira radnim paketima 1 i 4 i učestvuje u realizaciji radnih paketa 1, 2 i 4 UniCorn projekta. Koordinira i nadgleda sve aktivnosti Projekta, podstičući sinergiju između članova tima i održava komunikaciju sa Fondom za nauku, NIO učesnicama i aktivno promoviše projekat.

Diplomu doktora biohemijskih nauka je stekla 2011. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ostvarila je uspešnu međunarodnu saradnju sa dve istraživačke grupe iz Odeljenja za istraživanje biohemijskih tehnologija, Instituta za hemijsko inženjerstvo, životnu sredinu i bionauke, Tehničkog Univerziteta u Beču, kroz koju je pored naučne saradnje omogućila i boravke za usavršavanje doktorandima kroz implementaciju zajedničkog projekta.

Oblast istraživanja

U okviru svoje karijere je razvila oblast istraživanja produkciju hidrolitičkih enzima filamentoznih gljiva rodova Aspergillus i Trichoderma u Srbiji; bavi se njihovom karakterizacijom i primenom izolovanih enzimskih kompleksa i pojedinačnih enzima za dobijanje visoko-vrednih prehrambenih proizvoda (dijetetska vlakna i prebiotici) polazeći od dostupnog, ekonomski veoma povoljnog, a često i od otpadnog materijala; Upotreba otpadnih poljoprivrednih sirovina u procesima dobijanja enzima filamentoznim gljivama ali i kao polazni materijal za dobijanje prehrambenih proizvoda dodate vrednosti, se izdvaja kao poseban pravac u njenom istraživanju značajan sa stanovišta zaštite životne sredine i ekonomske isplativosti procesa.

Angažovanje na projektima

Rukovodila je jednim Inovacionim projektom (451-03-2802/2013-16/75) i jednim bilateralnim projektom između R. Srbije i Austrije (451-03-02141/2017-09/20). Učestvovala je u realizaciji više nacionalnih i međunarodnih projekta finansiranim od MPNTR i Fonda za inovacionu delatnost. Aktivnu naučnu saradnju sa kolegama iz TU Beč nastavlja kroz Erasmus+ KA1 mobilnosti. Učesnik je COST akcije COZYME CA21162.

Obrazovanje kadrova

Aktivna je u obrazovanju i formiranju naučnih kadrova, kao mentor u realizaciji većeg broja završnih i diplomskih radova, master radova i doktorskih disertacija. Bila je mentor na dve disertacije i član je Komisije za ocenu naučne zasnovanosti na još dve.

Članstvo u odborima

Aktivno učestvuje u radu Naučnog veća IHTM-a od 2017 kao član. U IHTM-u je institucionalni koordinator za Erasmus+ projekte i Predsednica Organizacionog odbora interne institutske konferencije „IHTM-Korak u iskorak“.

Nagrade

Nagrađivana je više puta za svoj rad. Doprinela je i popularizaciji i razvoju inovacija učešćem i osvajanjem prvog mesta u prestižnom Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije 2014.

UniCorn | Program prizma | Fond za nauku Republike Srbije
Odabrane publikacije

Dr Biljana Dojnov - Odabrane publikacije

01
Odabrane publikacije

Stojanović, S., Ristović, M., Stepanović, J., Margetić, A., Duduk, B., Vujčić, Z., Dojnov, B. Aspergillus welwitschiae inulinase enzyme cocktails obtained on agro-material inducers for the purpose of fructooligosaccharides production, Food Research International 160, 111755 (2022).

doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111755
02

Stojanović, S., Stepanović, J., Špirović Trifunović, B., Duduk, N., Dojnov, B., Duduk, B., Vujčić, Z. Selection of non-mycotoxigenic inulinase producers in the group of black Aspergilli for use in food processing. Food Technology and Biotechnology 60, (4) (2022).

doi.org/10.17113/ftb.60.04.22.7521
03

Margetić, A., Stojanović, S., Ristović, M., Vujčić, Z., Dojnov, B. Fungal oxidative and hydrolyzing enzymes as designers in the biological production of dietary fibers from triticale, LWT - Food Science and Technology 145, 111291 (2021).

doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111291
04

Grujić, M., Dojnov, B., Potočnik, I., Atanasova, L., Duduk, B., Srebotnik, E., Druzhinina, I., Kubicek, C., Vujčić, Z. Superior cellulolytic activity of Trichoderma guizhouense on raw wheat straw, World Journal of Microbiology and Biotechnology 35, 194 (2019).

doi.org/10.1007/s11274-019-2774-y
05

Miočinović, J., Tomić, N., Dojnov, B., Tomašević, I., Stojanović, S., Djekic, I., Vujčić, Z. Application of new insoluble dietary fibers from triticale as supplement in yoghurt - effects on physicochemical, rheological and quality propertie, Journal of the Science of Food and Agriculture, 98, 1291–1299 (2018).

doi.org/10.1002/jsfa.8592
06
Predavanje po pozivu

“Recycling of agro waste by fungi for obtaining enzymes and prebiotics”, 1st European Symposium on Phytochemicals in Medicine and Food, September 2022, Belgrade, Serbia.

07
Patent

B. Dojnov, Z. Vujčić, A. Margetić, M. Vujčić. A procedure for the production of insoluble, low-calorie, non-allergenic dietary fibers from triticale. Intellectual property gazette, Intellectual property office Republic of Serbia, 2018/12, ISSN 2217 – 9143.

Scroll